Kuvankaappaus 2016-7-18 kello 23.45.50

 

Tervetuloa seuraamaan Oulun Verkkopalloseuran ja Karjalan Tenniksen yhteisen kilpailumatkan etenemistä Ranskan Normandiassa. Kaksiviikkoisella tenniskiertueella patonkimaan maaseudulla seikkailevat OVS:sta Jerry Mäkelä, Valtteri Laitinen, Niila-Tapio Magga ja Otto Koivisto. Karjalan kunnailta Ranskan länsirannikolle uusien peli- ja elämänkokemusten perässä ovat matkustaneet Joona Hyvärinen, Jaakko Lehtoranta ja Samuel Kettunen. Kuskeina, tulkkeina, talonmiehinä, matkanjohtajina ja yleismiesjantusina toimivat kymmenen vuotta sitten itse ensimmäistä kertaa pelikenttiä Normandiassa kolunneet Tommi Nissinen ja Ville Maaranen.

 

Tällä sivulla seurataan säännöllisen epäsäännöllisesti pelimatkan etenemistä ja härmäläisryhmän seikkailuja Normandian paahtavan auringon alla. Allons Finlande, Vive la France!

perjantai 15.7.2016

Yhdeksän suomalaisen tennispelaajan joukkue laskeutuu Paris-Orlyn lentokentälle, jossa pohjoisen tennistaitureita tervehtii lämpimästi ranskalainen Benjamin, joka on ollut matkanjohtajien apuna kaksiviikkoisen turnausmatkan suunnittelussa. Matka alkaa yskien, kun tervehdysten lomassa huomataan, että oululainen matkanjohtaja on unohtanut tarkkaan valitun tuliaiskassin lentokoneen piippuhyllylle. Kun tuliaiset saadaan kuitenkin pelastettua ja uudenkarhea pösö vuokraamosta haettua, suunnataan ranskalaisvalmisteisten autojen keulat kohti tunnin päässä Pariisista sijaitsevaa Saint-Marcelin kylää, jossa matkailijoita odottaa tervetuliaisillallinen, joka nautitaan paikalliseen tapaan pitkän kaavan mukaan hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien.

 

Kuvankaappaus 2016-7-19 kello 0.26.59

lauantai 16.7.2016

Tervetuliaisillallisen jälkeisenä aamuna nukutaan pitkään ja nautitaan paikallisen boulangerien herkuista aamiaispöydässä. Pian aamiaisen jälkeen isäntäperheen tenniskentän on vallannut seitsemän junioria, jotka takovat vanhalla asfalttikentällä palloa aina lounaaseen saakka. Lounaan jälkeen pakataan autot täpötäyteen tenniskasseja ja syötetään navigaattoriin osoitteeksi Ver-sur-Mer, reilu tuhannen asukkaan kylä, joka tulee toimimaan suomalaisjoukkueen tukikohtana seuraavan kahden viikon ajan. Loppupäivä kuluu matkatessa ja tukikohtaa perillä pystyttäessä. Päivän päättävän pokeriturnauksen voiton vie Otto.

 

Kuvankaappaus 2016-7-20 kello 9.22.54

sunnuntai 17.7.2016

Koska ensimmäisen kisapaikan kansliasta Bernières-sur-Merin tennisklubilla ilmoitettiin, että suomalaiset aloittavat ottelunsa vasta alkuviikosta, vedetään sunnuntaina kaksi lajiharjoitusta paikallisen klubin kentillä paahtavissa olosuhteissa. Harjoitusten välissä uidaan meressä, ladataan akkuja, sekä ratkotaan paremmuutta petankkissa ja pingiksessä. Iltatreenien loppuhuipennuksena on joukkuekilpailu, jossa voittajat palkitaan lämpimällä suihkuvuorolla ja häviäjät joutuvat valmistautumaan tukikohdassa odottavaan tiskivuoreen.

 

Kuvankaappaus 2016-7-19 kello 1.02.08

 

 

maanantai 18.7.2016

Maanantaina selviää, että ensimmäiset ottelut Bernières-sur-Merin klubilla ovat osalla suomalaispojista edessä tiistaina. Koska puolentoista viikon mittainen tiivis kisarupeama käynnistyy toden teolla tiistaina, päätetään naapurikaupungin massakentillä vedetyn aamuharjoituksen jälkeen tehdä loppupäivän mittainen päiväretki Normandian rannoille, joilla elämä oli kovin erilaista 72 vuotta sitten, heinäkuussa 1944. Pysäyttävimmät hetket koetaan amerikkalaissotilaiden muistohautausmaalla Colleville-sur-Merissä, jossa hautausmaan esteettinen virheettömyys ja maihinnousun jättämät jäljet tekevät syvän vaikutuksen.

 

IMG_0747(1)

 

Kuvankaappaus 2016-7-20 kello 9.25.20

Tiistai 19.7.2016

Seitsemän kansallisen kilpailun putki käynnistyy suomalaisjuniorien osalta tiistaina, kun ensimmäisenä paikallisen kilpatenniksen makua pääsee maistelemaan Joona, joka avaa Bernières-sur-Merin juniorikilpailussa (ikäluokat 15-16) vakuuttavalla voitolla. Pian Joonan jälkeen voittotunnelmissa kentältä poistuu alkujännityksestä nopeasti toipunut Jaakko. Paikallisen kilpailukulttuurin mukaisesti molemmat pojat tarjoavat tyylikkäästi vastustajilleen kylmät juomat klubin kahvilassa ottelun jälkeen.

 

Tiistaina saadaan lisätietoa myös muiden kilpailujen aikatauluista. Suomalaisjoukkue on ilmoitettu seitsemään kansalliseen kilpailuun, jotka pelataan kaikki 30 minuutin ajomatkan säteellä Ver-sur-Merin tukikohdasta. Tiistaina käynnissä on samaan aikaan kolme ensimmäistä kilpailua, joiden aikatauluista selviää taas lisää. Paikallisen tavan mukaisesti viikon mittaista kilpailua pelataan aamusta iltaan viikon verran. Juniorisarjoissa samassa ikäluokassa olevat pelaajat aloittavat paikallisesta tasoituksesta riippuen eri aikaan viikosta: heikommin rankatut pelaajat aloittavat kisan alkuviikosta, ja viikon edetessä korkeammalle rankatut pelaajat liittyvät kaavioon mukaan. Aikuisten kilpailuissa kaikki pelaajat osallistuvat samaan kilpailuun, mutta aloittavat juniorisarjojen tapaan ottelunsa eri vaiheissa kaaviota. Esimerkiksi ensimmäisessä suomalaispoikien ohjelmassa olevassa aikuisten kilpailussa on mukana n. 250 pelaajaa, jotka ratkovat viikon aikana paremmuuttaan.

 

Aikataulut tehdään aina päivä kerrallaan, joten esimerkiksi keskiviikon ottelut selviävät klubeilla tiistaina. Näin ollen otteluvyyhdin suunnittelu on haastavaa, eikä kisoissa auta muu kuin elää päivä (ja ottelu) kerrallaan ja odottaa seuraavan päivän aikatauluja. Oman haasteensa tuo myös se, että aikataulut ja kaaviot on nähtävissä vain klubien seinillä, eikä kisojen etenemistä voi seurata netistä. Matkanjohtajien Ranskan kielitaito on koetuksella, kun seuraavan päivän otteluaikatauluja selvitellään päivän aikana kolmella eri klubilla. Koska Normandian kesäkilpailut ovat todella suosittuja ja kisoihin saapuu pelaajia eri puolilta Ranskaa ja Eurooppaa, suhtautuvat kilpailunjohtajat ymmärtäväisesti (ja varsin huolettomasti) useiden päällekkäisten kisojen aiheuttamiin päällekkäisyyksiin otteluajoissa: ”Ahaa, teillä on samaan aikaan ottelu Bayeuxissa? Ei mitään, siirretään tämä matsi suosiolla torstaille…”.

 

FFT

 

Kun kaikkien kolmen kisan ylituomarit on saatu kiinni joko puhelimella tai vierailemalla kisapaikalla, vetävät matkanjohtajat keskiviikon aikataulun yhteen ja suunnittelevat seuraavan päivän logistiikan: viisi pelaajaa, kahdeksan ottelua ja kolme eri klubia. Suunnitelma on selvä: seuraavana aamuna toinen autoista starttaa 7.50 kohti Bayeuxin aikuisten kilpailua ja toinen auto heti perään osoitteenaan Bernières-sur-Merin juniorikilpailu. Päivän aikana pelaajia pitää ehtiä kuljettaa klubilta toiselle ennen kuin toinen kisapäivä päättyy illalla Lion-sur-Merin idyllisellä massaklubilla, jossa pojat osallistuvat juniorisarjoihin (13-14, 15-16, 17-18).

 

Kuvankaappaus 2016-7-20 kello 9.32.22

 

 

Matkajohtajan kirjoittaessa reissupäiväkirjaa käy kesäasunnon ulko-ovella illan pimetessä kova kuhina: päivän aikana elohopea on kiivennyt lähelle 45 astetta, mikä puolestaan on nostanut asunnon lämpötilan muistuttamaan mökkisaunan alalauteita. Viilennystä haetaan viilentävästä merituulesta, joka puhaltelee lempeästi kahdenkymmenen metrin päässä kohisevien Atlanttin aaltojen iskiessä rantakivetykseen. Vaikka ilma on äärimmäisen kuuman hellepäivän jälkeen yhä paksu ja hikinen, on rantakivikkoon iskevien aaltojen rytmissä hyvä laskea lampaita ja ladata akkuja seuraavan päivän otteluja varten.

 

Kuvankaappaus 2016-7-20 kello 9.41.20

Keskiviikko 20.7.2016